Kantolan joulutervehdys 2022

Sunilan Kantolassa siirrytään pikkuhiljaa joulun viettoon, ja vuodenvaihdekin on jo ihan ovella. Kulunut vuosi 2022 on Kantolassa ollut monien uudistusten ja muutosten vuosi, ja nämä tulevat osittain jatkumaan myös tulevana vuonna 2023.

Kantolan toiminnassa vaikuttavat ihmiset ovat osaltaan vaihtuneet, ja uusia ihmisiä on tullut taloon ja toimintaan mukaan, mutta myös pitempiaikaisia Kantolan eteen työpanostansa ja aikaansa antavia on pysynyt matkassa mukana. Meitä on täällä moneen; on Kotkan kaupungin edustajia, kehittäjiä, arkkitehtejä, matkailualan- sekä talouspuolen ihmisiä, talosta huolta pitäviä, kulttuuria ja taiteita edustavia, sekä intohimoisia Sunila-aktiiveja. On todettava, että kaikilla on varmasti oma tapansa katsoa ja lähestyä asioita, mutta siitä huolimatta tavoitteet ovat tavalla tai toisella jokaisella samat: vaalia Kantolan kulttuuriperintöä ja historiaa, sekä edistää niitä asioita, joilla voidaan pitää Kantola elävänä osana Sunilaa myös tulevaisuudessa.

Kantolan joulukuusi ikkunoiden edessä ja pianon vieressä.

Kantolan vuoden merkittävimmät tapahtumat olivat kesän näyttelyt. Pertti Männistön kokoelmista koostettu Aino Marsio-Aalto, Alvarin vajosta -näyttely tavoitti noin 2700 kävijää kesällä, ja vierailijat toivat mukanaan myös mielenkiintoisia kohtaamisia ja tarinoita Kantolan historiasta. Samaan aikaan pidetty Riikka Kronström-Johanssonin pihanäyttely Kantolan lintula keräsi myös paljon kiitosta, ja lähes jokainen Aino-näyttelyssä käynyt tutustui myös pihanäyttelyyn. Lisäksi pihalla riitti liikettä myös sisänäyttelyn aukioloaikojen ulkopuolella. Kiitos näistä upeista kesän näyttelyistä Riikka Kronström-Johanssonille ja Pertti Männistölle, oli ilo saada teidät molemmat kesällä Kantolaan!

Toisena merkittävänä tapahtumana tänä vuonna oli Kantolan vihdoin toteutunut julkisivuremontti. Julkisivun kunnostus sulki talon neljäksi kuukaudeksi, minkä takia toiminta Kantolassa jouduttiin väliaikaisesti keskeyttämään. Joulukuussa talo avautui uudelleen käyttöön uudessa puhtaassa asussaan – nyt meillä on upea ja arvolleen sopiva talo myös ulkoa päin! Julkisivuremontin suunnittelusta vastasi arkkitehti Tapani Mustonen ja urakan toteutti Maalausliike J. Halme. Keväällä 2023 vuorossa ovat vielä pihan ennallistamistyöt, sekä pieniä töitä mm. Kantolan pergolan ja parvekkeiden kunnostamisen loppuun saattamiseksi.

 

Kaiken kaikkiaan vuosi on ollut vaiherikas, työntäyteinen ja innostava. Erityisesti Kantola haluaa kiittää Kotkan kaupungin Sunilan kehittämishankkeen hankekoordinaattoria Jani Kylmästä. Jani on kuluneena vuotena määrätietoisesti ja väsymättömällä tarmolla vienyt Sunilaa ja siinä samalla Kantolaa eteenpäin, ja saanut monia asioita tapahtumaan, sekä tehnyt Sunilaa ja Kantolaa näkyväksi.  Sunilan kehittämishanke päättyy vuodenvaihteessa, joka varmasti tulee väistämättä vaikuttamaan myös Kantolan toiminnan resursseihin, mutta onneksi ja toivottavasti yhteistyö Janin kanssa jatkuu muilla tavoin myös tulevaisuudessa.

Kantolan portaat ja jouluinen kukka-asetelma Aalto-maljakossa.

Vuotta 2023 kohti lähdemme Kantolassa innolla ja odottavaisin mielin: paljon on tapahtunut tänä vuonna ja paljon on varmasti vielä edessä. Ensi vuoden tapahtumista voi jo nyt nostaa Alvar Aalto -viikon Kotkassa 26.8.-3.9.2023, jonka isäntänä Kotkan kaupunki vuonna 2023 toimii. Muutoin Kantolan palveluiden ja liiketoimintamallin kehittämistyö jatkuu, ja uusia ideoita on hautumassa, sekä jo työn alla. Kiitos jokaiselle kohtaamiselle Kantolassa; nykyiset yhteistyöverkostot ovat tärkeitä Kantolan toiminnalle ja toivottavasti tuleva vuosi tuo taas paljon uusia ihmisiä ja toimijoita tullessaan, joita saamme kiittää ensi vuonna tähän aikaan.

 

Kantola toivottaa rauhallista joulun aikaa ja onnea uuteen vuoteen!
-Noora / Kantola

Samuli Suikkanen