Kantolan lintula valtaa pihan kesällä 2022

Kantolan lintula-näyttelyn esite. Kuvassa Kantolan takapiha ja Riikka Kronström-Johanssonin purje-teos.

Taidenäyttely koostuu seitsemästä nykytaideteoksesta ja teossarjasta, jotka johdattavat katsojan mielikuvitusmatkalle kolmiosaisen portin kautta. Näyttelyssä toteutuu idea lintujen valtaamasta takapihasta, jossa voi tarkastella arkkitehtuurin ja luonnon muodostamaa yhteyttä sekä eri puolille pihaa sijoitettuja lintuja ja puita.

Teokset ovat kunnianosoitus Suomen luonnolle, kesälle ja Aallon arkkitehtuurille. Ne mukailevat tyyliltään, väreiltään ja muodoiltaan funktionalismia ja niiden sijoittelu tukee ympäristön ja teosten keskinäistä vuoropuhelua. Teokset tarvitsevat tämän paikan ja tämä paikka toivottavasti teokset.

Katsoja voi kokea puutarhassa yllätyksiä, jotka herättävät positiivisia tunteita ja ajatuksia. Näyttely on suunnattu kaikille ikäryhmille ja on esteetön. Kolmiosainen teos Sisääntuloportti on muodoltaan klassisen virtaviivainen ja porttirakennelmien värit kuvastavat rakennusta (valkoinen), puita (ruskea) ja merta sekä pihalta löytyviä mustikoita (sininen). Jokaisen portinpylvään juuressa on tiilikuvio, sillä Aalto käytti rakennuksissaan tiiltä.

Lintu-teokset kertovat yleensäkin elämästä lintujen muodossa; mm. leikki-, kodin perustaminen-, elämän jatkuvuusteema löytyvät teosten tarinoista. Interaktiivinen Purje- teos taas antaa katsojalle mahdollisuuden tarkastella ympäristöä ja luontoa kehysten kautta. Näin jokainen katsoja/kokija voi luoda itse oman ”taideteoksensa”.

Teoksissa on käytetty materiaalina paljon kierrätystavaraa ja luonnonmateriaaleja. Myös kipsi ja keramiikka ovat vahvasti mukana. Jokaisen teosryhmän kohdalta löytyy tarkemmat teostiedot.

Tätä näyttelyä ovat tukeneet:

Kymin osakeyhtiön 100- vuotissäätiö

Kotkan kaupunki

Kotkan Sisustustalo

Samuli Suikkanen