Sunilaan! -yhteisnäyttely ja Kantolan heinäkuun avoimet päivät

Kantola avaa ovensa yksittäisille vierailijoille heinäkuussa, jolloin esillä on myös Satu Idström-Clavertin ja Anne Stocker-Kalavaisen Sunilaan! -yhteisnäyttely.

Kantolan kesänäyttely esittelee kahden Sunilaan liittyvän taiteilijan teoksia Alvar Aallon suunnittelemassa Kantolassa, entisessä tehtaanjohtajan asunnossa Kotkan Sunilassa. Satu Idström-Clavert asui lapsuudessaan lähellä Kantolaa ja sai Sunilassa lukiolaisena sysäyksen öljyväri-maalaamiseen. Anne Stocker-Kalavainen vietti Kotkassa lapsuutensa, muutti Sveitsiin ja päätyi vapaa-ajan asujaksi Sunilaan.

Vapaana taiteilijana maalaava Satu Idström-Clavert muutti vuosikymmenten jälkeen pääkaupunkiseudulta takaisin Kotkaan vuonna 2021.

”Asuin lapsuus- ja nuoruusvuoteni lähellä Kantolaa, Popinniemessä. Sunilan alue oli koulu- ja kaveripiiriäni. Innostuin öljyväreillä maalaamisesta ja sain siihen perusvalmiudet jo 1970-luvun lopulla Sunilassa, Hakalan lukiossa.”

Muutto käynnisti taideprojektin

”Oli kutsuvaa jatkaa maalaamista palattuani kotiseudulle. Yllätyin paluumuuton herättämistä voimakkaista tunteista ja muistoista. Nämä mieleni kuvat ovat päätyneet kankailleni”, taiteilija valottaa teostensa alkuperää.

”Saaristoon lähtiessä venerannassa tarkistettiin Sunilan tehtaan piipun savusta tuulen suunta ja voimakkuus.”

”Maalauksissani tunnevyöryt peilautuvat luontoon ja säätilojen vaihteluihin. Lapsuuteni luontokokemukset ja saaristokesät kulkevat mukanani teosteni teemoissa, joissa ne yhdistyvät elämänkokemuksiini. Abstraktit maalaukseni sisältävät muuton ja elämänmuutosten aiheuttamia tunteita”, taiteilija kertoo.

Sunilaan!-näyttelyyn Idström-Clavert on koonnut öljyvärimaalauksiaan kahden viime vuoden ajalta. Kankaalle maalattujen teosten koot vaihtelevat 116 x 89 ja 20 x 20 välillä, ja ne ovat syntyneet taiteilijan kotiateljeessa Karhulassa.

Kantolan näyttely on taiteilijan viides tänä vuonna. Idström-Clavert sai toukokuussa 2023 Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiön apurahan taiteensa tukemiseen.

Vapaa taiteilija Anne Stocker-Kalavainen aloitti taiteilijauransa 1980-luvulla muutettuaan Zürichiin.

Piirtäminen oli kuulunut taiteilijan arkeen olennaisena osana nuoruudesta lähtien.

”Lyijykynä, tussi, liitu. Siinä ne tärkeimmät.”

Käytännöllisistä ja ammatillisista syistä Stocker-Kalavaisen taiteen teko keskittyi 1980– 90-luvulla yön tunteihin ja kortilla olevaan vapaa-aikaan. Vapauduttuaan ansiotyöstä hän on voinut paremmin keskittyä työskentelemään vapaana taiteilijana. ”Vihdoin!”, taiteilija toteaa.

Rosoa ja provokaatiota

”Minua on aina kiehtonut ihmisvartalo, sen muodot ja kaaret, niin ja naisena olo. Myös tietynlainen provokaatio ja poliittinen tottelemattomuus, kaiken kyseenalaistaminen ja oman tien kulkeminen, ovat useiden töideni taustalla.

Rosoisuus on aina kuulunut töihini. Kaiketi se kumpuaa lapsuuden Kotkan työläismiljööstä”, kertoo Stocker-Kalavainen teostensa taustoista.

”Kantolan näyttelyyn olen valinnut töitäni eri vuosilta. Kaikki teokseni ovat pääasiassa akryyli-/pastelliliitutöitä kankaalle.”

”Päätin, että tällä kertaa en provosoi”, taiteilija naurahtaa.

Stocker-Kalavainen on pitänyt vuosien aikana yksityis- ja yhteisnäyttelyjä sekä esitellyt taidettaan kotiateljeessaan. Hänen Kantolaan valitsemansa teokset ovat kooltaan 100 x 70 ja 70 x 50 välillä.

Tiet vievät Sunilaan

Sunilaan!-näyttelyn nimessä heijastuvat sen taiteilijoille paluumuutto, muistot, asioiden uudelleen kokeminen sekä näkeminen uudella tavalla.

”Nimi toimii myös kutsuna tutustua Alvar ja Aino Aallon luomaan ainutlaatuiseen kaupunginosaan”, taiteilijat kertovat.

Sunilaan!-näyttelyn taiteilijoita yhdistää maalaamisen lisäksi toimiminen Sunilan hyväksi paikallisyhdistys Pro Sunila ry:n hallituksessa.

Sunilaan! -näyttelyn ja Kantolan heinäkuun aukioloajat löydät Kantolan verkkosivujen etusivulta, ja avoimet päivät ovat myös varauskalenterissa.

Samuli Suikkanen