Le Corbusier & Alvar Aalto - Heijastuksia, Jari Jetsosen valokuvanäyttely Kantolassa

Osana Alvar Aalto -viikon ohjelmaa on Kantolassa esillä Jari Jertsosen vallokuvanäyttely “Le Corbusier & Alvar Aalto - Heijastuksia” 11.8. - 3.9.2023. Näyttelyn aukioloajat painottuvat Alvar Aalto -viikolle 26.8.-3.9. mutta avoimia päiviä on myös ennen virallista Aalto-viikon ohjelmaa.

Alvar Aallon pitkäaikainen ystävä professori Nils Erik Wickberg (1909–2002) kirjoitti kirjassaan Ajatuksia arkkitehtuurista 1946: ”Jos Le Corbusier on modernin arkkitehtuurin Voltaire, Aalto on Rousseau.”

Alvar Aaltoon teki Le Corbusierin uusi moderni arkkitehtuuri suuren vaikutuksen kun hän kesällä 1928 matkusti ensi kerran Pariisiin yhdessä vaimonsa Aino Aallon kanssa. Ennen matkaansa Aalto oli vielä voimakkaasti kiinni pohjoismaisen klassismin muotokielessä, mutta tuo matka avasi hänen silmänsä ja hän suuntasi kohti modernismia. Aalto ei tuolloin vielä tavannut Le Corbusieria, mutta tutustui tämän töihin kuten juuri valmistuneeseen Villa Steiniin.

”Olen kuvannut Alvar Aallon arkkitehtuuria yli 20 vuotta. Pidin aiemmin Le Corbusierin (Charles-Édouard Jeanneret) arkkitehtuuria Aallon arkkitehtuurin suoranaisena vastakohtana lähinnä sen mittakaavan ja materiaalivalikoiman vuoksi. Toukokuussa 2014 olin stipendiaattina kuukauden Pariisissa Cité Internationale des Arts’issa. Tuolloin tutustuin Le Corbusierin töihin Pariisissa ja sen ympäristössä tarkemmin. Matka sai minut katsomaan niitä uusin silmin. Näin rakennuksissa yhtäläisyyksiä kuvaamiini Aallon töihin, joten kiinnostuin aiheesta. Tein seuraavina vuosina useamman kuvausmatkan Keski-Eurooppaan Le Corbusierin rakennusten pariin sekä vuodenvaihteessa 2017-2108 Intiaan.”

Näyttelyn kuvissa on käytetty kierrätysmateriaalia niin, että uudet kuvat on pohjattu Arkkitehtien kesähuvilat -näyttelyn tekstipaneeleihin ja puiset kehykset ovat Japanissa kiertäneistä saunanäyttelyn kuvista.

Heijastuksia-valokuvanäyttelyn 30 kuvaparin ohella kohteita taustoitetaan lisäkuvin tv-näytöllä sekä filmeillä. Niistä toisessa arkkitehti Sirkkaliisa Jetsonen haastattelee intialaista Pritzker-palkittua B. V. Doshia, joka työskenteli pitkään Le Corbusierin kanssa. Esipuhe on professori Juhani Pallasmaan teksti ”Vastakohtaisuuksien vetovoima”.

Näyttelyn järjestäjät:
Sunilan Kantola Oy ja Kotkan kaupunki. Näyttely on osa Kotkassa 26.8-3.9.2023 järjestettävää Alvar Aalto- viikkoa.

Jari Jetsonen (1958) toimii arkkitehtuurimaailmassa sekä valokuvaajana, kirjoittajana että pienoismallien tekijänä. Hän on ollut opettajana, Nihonin yliopistossa Tokiossa ja Tennesseen yliopiston kesäkoulussa Aalto-yliopistossa. Jetsonen on julkaissut kymmenen valokuvakirjaa Alvar Aallon tuotannosta, sekä kirjat japanilaisesta puutarhasta, suomalaisesta kirkkoarkkitehtuurista ja saunoista.

Tiedustelut, lisätiedot ja Jari Jetsosen haastattelupyynnöt
Jani Kylmänen
Alvar Aalto- viikko Kotkassa 2023 koordinaattori
045 204 7993
janikylmanen(at)hotmail.com


Le Corbusier & Alvar Aalto - Heijastuksia valokuvanäyttelyn aukilolopäivät ja -ajat:

Perjantaina 11.8. klo 12-13 Jari Jetsonen tavattavissa Kantolassa (vapaa pääsy)

Pe - La 18.-19.8. klo 11-16 (Kantolan sisäänpääsymaksu 5 €)
Ti - Ke 22.-23.8. klo 11-16 (Kantolan sisäänpääsymaksu 5 €)

Alvar Aalto viikolla 26.8.-3.9. näyttely on avoinna päivittäin klo 11-16, poislukien muut Aalto-viikon tilaisuudet, jotka vaikuttavat Kantolan aukioloihin. Julkaisemme Kantolan Aalto-viikon ohjemakoosteen lähipäivinä. Aalto-viikolla Kantolaan ja näyttelyyn on vapaa pääsy.

Samuli Suikkanen